Olej Babassu
Olej babassu pozyskiwany jest z orzechów palmy babassu. Pochodzi z Brazylii, a główne obszary upraw znajdują się w Ameryce Południowej. Palma należy do rodziny Arecaceae i rośnie bardzo wolno. Owoce zaczynają pojawiać się dopiero po 10 latach, palma może żyć do 200 lat i osiąga wysokość 30 metrów. Owoce przypominają orzech kokosowy, mają długość od 10 do 12 cm i zawierają 3-5 nasion z około 60-70% oleju. Olej jest stały w temperaturze poniżej 22°C, dlatego nazywany jest również woskiem babassu lub tłuszczem babassu. Ma wysoką zawartość kwasu laurynowego i zapewnia miękkie uczucie na skórze. W kontakcie ze skórą topnieje.
Zastosowanie:
Pharma:
* Łagodzi problemy skórne
Żywność:
* Składnik słodyczy i wypieków
* Produkcja margaryny
Kosmetyki:
* Ochrona skóry
* Produkcja kremów i szamponów
* Łagodzi problemy skórne
CAS:911078-92-1
EINECS:293-376-2
Kolor: białawy do żółtego
Zapach: orzechowy
INCI: Orbignya Oleifera Seed Oil
Przechowywanie: w chłodnym, suchym, ciemnym miejscu, w zamkniętych pojemnikach.